Nesmysly ve zdravé stravě vol. 1

Zdravá strava je téma, na které má snad každý svůj názor. Díky tomu se po internetu potuluje spoustu informací, o kterých lze říci, že jsou přinejmenším zavádějící. Proto chceme informovat o chybách, na které narážíme, a možná si díky nim nevědomky škodíte. Budeme upřímní, některým pověrám jsme sami dlouho věřili a teprve až dlouhodobější studování nás vyvedlo z omylu. Proto budeme průběžně informovat o těchto větších či menších přešlapech.

 

Mýtus:  Zhubnete, pokud budete více cvičit a méně jíst

Pravda: ano i ne

Upřesnění: 

Aby tělo nastartovalo proces odbourávání zásob, tedy kila navíc, potřebuje vědět, že ty zásoby nepotřebuje. Tělo hubne, pokud je v pohodě. Zásoby tvoří, když je ve stresu, nejčastější důvody jsou: nedostatek živin (vitamíny, minerály, bílkoviny atd.), nedostatek spánku, psychický stres, fyzický stres (tedy i cvičení). Pokud je vaše tělo ve stresovém režimu, další stres (tedy méně jídla, spánku, více cvičení) tento stav ještě prohloubí. Pokud tedy chcete zhubnout, zvažte, zda důvodem kil navíc není právě málo spánku a špatná strava. 

 

Mýtus: Chia semínka mají 7x více omega-3 mastných kyselin, než losos

Pravda: ano, ale je nám to houby platné

Upřesnění: 

Chia semínka mají sice vysoký obsah omega-3, jenže naše tělo dokáže zužitkovat u této rostlinné varianty pouze menší část. Je tedy vhodné zařadit do jídelníčku různé zdroje: mořské ryby a plody, vejce, ořechy a rostlinné oleje. 

 

 

Zpět do obchodu