Jsou ovocné šťávy zdravé?

Hlavním cílem našeho podniku je mít zdravé a spokojené zákazníky. Proto vysvětlíme, jak se to má s ovocnými šťávami a smoothies, aby pomáhali a neškodili. 

 

V ideálním světě by totiž ovocné šťávy a koktejly nebyly potřeba. Strava, která je bohatá na čerstvé ovoce a zeleninu, stačí. Polovinu našeho denního jídelníčku by měla zastupovat právě čerstvá zelenina a ovoce. A teď ruku na srdce, máte to tak? 

Aby naše tělo fungovalo tak, jak má, potřebuje vyvážený poměr živin (vitamíny, minerály, bílkoviny, cukry, tuky atd.). Tělo má své procesy, které vyžadují energii a živiny. Podobně jako oheň: pokud nepřikládáte dřevo, pomalu vyhasne. 

A pak se děje přesně to, co nechceme: zpomalí se metabolismus, sníží imunita, sníží se schopnost myslet a soustředit se, sníží se přirozená očista těla, v podstatě vše, co vaše tělo udržuje v dobrém fyzickém i psychickém stavu. První příznaky, jako nadváha, únava, vyrážky, alergie a nachlazení,  vedou k závažným onemocněním, jako je infarkt, cukrovka, rakovina, deprese...

 

Proto je dobré tělu dávat vše potřebné průběžně. A teď tedy k tomu, kdy šťávy pomáhají a kdy ne.

 

Pokud se dostatečně ládujete čerstvým ovocem a zeleninou, šťávy nepotřebujete. Pro všechny ostatní jsou čerstvé šťávy super způsob, jak si dopřát dostatečnou denní porci vitamínů, minerálů a dalších stopových prvků. 

Seznam pro a proti ovocných drinků:

 

Benefity: 

+ dostatečný zdroj denní porce vitamínů a minerálů

+ snadno dostupné živiny (kratší proces, než u celého ovoce)

+ rychlá konzumace (šťávu vypijete během 5 minut a nemáte pocit, že jste celý den na "králičí" stravě)

+ vytlačují nezdravé pochutiny z jídelníčku (šťávy navozují příjemný pocit, kdy tak nějak přirozeně nedostane chuť na tatranku atp.)

+ skvělá chuť (a na toto máme nejpřísnější kritiky: děti. Čestné slovo, že za posledních 5 let u nás všem dětem chutnalo.)

 

Rizika:

- zvýšená konzumace (stačí cca 500 ml denně, všeho s mírou)

- oxidace (pokud necháte šťávu otevřenou, rychle se vám vitamíny znehodnotí)

- méně vlákniny (šťávy, které jsou úplně bez dužiny, neobsahují vlákninu: je dobré si její obsah v jídelníčku hlídat)

- nízká kvalita (šťávy musí být čerstvě vymačkané, ostatní produkty v obchodech jsou bohužel bohaté na cukry, ale chudé na živiny) 

 

Podtrženo, sečteno: všeho s mírou. Pokud jíte dost čerstvé zeleniny a ovoce, drinky nepotřebujete. Šťávami se neprolévejte od rána do večera (obsahují živiny, ale také cukry). Pokud máte stravu chudou na vlákninu, zvolte smoothie před šťávou. 

Zpět do obchodu