Celerový detox? Otázky a odpovědi.

Toto bylo pár let velké téma a musíme říct, že ikdyž už nevidíme celerový detox na každém rohu, dotazů na něj je stále mnoho. A názorů taky. Od těch velmi negativních, až po opravdu fanaticky zbožňující. Je až neuvěřitelné, kolik umí vzbudit jedna zelenina emocí. Pak je tu teda ještě brokolice. Teď k věci:

 

Je celerová šťáva zdravá? 

Ano. Jako v podstatě každá čerstvá surovina, která má být v jídelníčku.

 

Je celer zdravější než jiná zelenina nebo ovoce? 

Ne. Každá zelenina nebo ovoce se od sebe liší. Dohromady vytváří kompletní spektrum živin = vyváženou stravu. Pokud do jídelníčku zařadíte pouze jeden druh, přináší vám něčeho více a něčeho méně, než je dlouhodobě vhodné.

 

Je zdravé ji pít? 

Ano i ne. Je to šťáva, která dodá vitamíny, minerály, hydratuje. Když na ni máte chuť, není nic proti ní. Tělo si i svým způsobem umí říct o suroviny, které potřebuje. Dlouhodobá konzumace pouze celeru však zdravá není. Některé živiny dostatečně nedodá a některých dodá víc, než je potřeba. Například draslík, který je ve šťávě hojně zastoupený. Draslík reguluje činnost srdce a nervových signálů. Jeho nízké, ale i vysoké množství, může způsobit srdeční arytmii. 

 

Jaktože je tedy tolik lidí, kterým vyléčilo akné a další vážná onemocnění? 

Udělali jsme malý youtube průzkum a většinu zázračných uzdravení spojuje následující: 

1. Předtím měli velmi špatnou životosprávu, která jim způsobovala různé nemoci. A když to přeženeme, pokud vyměníte brambůrky za zeleninu, má to velký efekt.

2. Hydratace. Pro mnohé z uživatelů to bylo poprvé, co začali dodržovat pitný režim. 

3. Placebo. Stav mysli dělá hodně a pokud něčemu věříte, efekt se dostaví, ikdyž není fyziologicky opodstatněn. Koneckonců na tom není asi nic špatně. 

4. Nechutná jim to. Lidé mají často pocit, že jejich problémy mají komplikovaná a náročná řešení. Potřebují se k výsledku probojovat a zasloužit si ho (odtrpět). Chuť celeru je specifická a pro mnoho lidi je ve větší míře nesnesitelná. To už je dost velká výzva na to, aby vedla ke zaslouženému výsledku. (lehká ironie)

 

Jak tedy vyřešit akné a další nemoci, když ne celerem? 

Ráno začněte šťávou, která obsahuje více zeleniny než ovoce. Pokud cítíte dlouhodobé zanedbání životosprávy, začněte krátkým detoxem na pár dní. Jezte kvalitní a vyváženou stravu, pijte vodu a spěte. Toto bohužel nezní tak trendy, ale je to dlouhodobě zdravé a udržitelné. Efekt se dostaví stejně, jako u celeru, ale vydrží. 

Zpět do obchodu