Jarní očista

Jarní detoxikace, očista nebo půst. Možná to nejvhodnější označení je odlehčení. 

 

O čem celá očista je a jak funguje? 

 

Tradičně se dodržuje již od 5. století v období Velikonoc a trvá 40 dní. Každopádně svou očistu si můžete dát kdykoliv, kdy cítíte, že je potřeba. 

 

Cílem očisty je zlepšení přirozených procesů těla: zrychlení metabolismu, zlepšení imunity, podpora látkové výměny a také stabilita dobré psychiky.

Tělo funguje způsobem, kdy přijímá potravu, tráví a zpracovává živiny, následně vylučuje odpadní látky. Optimálně by tedy žádný velký detox nepotřebovalo. Tělo však často dostává zabrat nad rámec svých možností: nepravidelná strava, přejídání, průmyslově zpracovaná strava s nedostatkem živin (tzv. prázdné kalorie),stres, nedostatek spánku, znečistěné životní prostředí, alkohol, kouření. Ačkoli tělo dělá, co je v jeho silách, není proces očisty dostačující.

To se poté projevuje následovně: předčasné stárnutí, zpomalený metabolismus a kila navíc, nespavost, bolesti hlavy, nemoci všeho druhu (od akné až po alergie, cukrovku a další), oslabená imunita, únava.

Proto je vhodné dát tělu prostor pro očistu a proces podpořit. Tedy, vynechat běžnou stravu, jíst co nejméně a u většiny z nás je vhodné dodat dodat živiny: nejefektivnější jsou pro běžného člověka právě čerstvé šťávy = příliš nehladovíte a doplníte stopové prvky. 

 

Vždy by se však mělo jednat příjemný proces. Pokud tedy začínáte, klidně si nechte v jídelníčku jídlo v lehčí formě, jako je vařená rýže a zelenina a vynechejte maso a mléčné produkty. Dvě jídla můžete nahradit šťávami. Pokud jste zběhlí, klidně zvolte lehčí zeleninové drinky a nahraďte stravu čistou vodu. 

 

Co naopak může uškodit, jsou dlouhé diety postavené na jedné či dvou surovinách (populární je např. pouze maso či řapíkatý celer). Tělo potřebuje celé spektrum vitamínů a minerálů a každá surovina má jejich jiné zastoupení. Například řapíkatý celer je bohatý na draslík, který reguluje činnost srdce. Jeho nedostatek, ale přebytek, může vést k srdeční arytmii. 

 

 

Co umí očista: 

- odbourává odpadní látky

- zrychluje metabolismus

- zpomaluje stárnutí

- podporuje imunitu

- vede k lepším stravovacím návykům

- léčí vnější projevy oslabení (akné, nespavost, nervozita)

- funguje jako prevence závažných onemocnění

 

U nás v týmu, který je ryze dámský, popravdě platí to, že detox si dáváme v momentě, kdy cítíme, že nám dochází energie, chceme nastartovat spalování před plavkovou sezónou nebo mít hezčí pleť. 

 

Zpět do obchodu